Editura UP |
Citind-o pe Raluca Alina Iorga ai sentimentul că ești încuiat într-o cameră de sticlă, iar pe pereții acesteia se derulează imagini pline de magie, pe care tu nu le-ai fi putut vedea dacă nu luau forma poveștilor scrise de ea. Aș crede că are un ochi dăruit de zâne, care îi permite să dea vălul realității deoparte și să pășească într-o altă lume; aș crede, de asemenea, că are o mână de vrăjitor, care îi transcrie gândurile într-un mod surprinzător și credibil. Când vine vorba de a scrie un basm, Raluca Alina Iorga se joacă, pentru că totul îi vine de la sine; îți prezintă locul, faptele, personajele, emoțiile cu atâta culoare, încât le percepi ca fiind vii, reale. Știam că autoarea are puterea de a te trimite în alte timpuri, pe alte meleaguri, de a te face martor unor întâmplări grozave, întrucât ”Până la sfârșitul timpului” este un roman care vibrează cu fiecare amintire. Și deși stilul ei de scriere m-a încântat și de această dată, ”Dincolo de Eternitate” fiind o lectură feerică, tind să rămân fidelă primei sale cărți, maniera în care a construit-o fiind mai profundă.
Povestea de basm a Ralucăi te domină prin emoție, scenele descrise nu te lasă indiferent, iar pentru romantica din mine, iubirea ce țese toată acțiunea m-a lăsat pe final cu ochii în lacrimi. Trebuia să mă aștept la o astfel de reacție, pentru că fie trăiești o poveste istorică, fie una fantastică, autoarea se folosește de sensibilitate ca de o armă. Mergând pe firul miturilor românești, a poveștilor cu prinți, prințese, zâne, cai năzdrăvani, balauri și alte creaturi, ”Dincolo de Eternitate” se conturează cu o intrigă ce te captivează, te face să zâmbești, și nu doar că unora ne reamintește de poveștile copilăriei, dar cartea are șansa să devină una care să formeze amintiri noi. Întâlnind elementele specifice genului, dar colorată cu un limbaj, ironii și tachinări actuale, acțiunea bogată a cărții este antrenantă, cu o imagistică ce s-ar putea transpune în film.
Personajele principale reușesc să intre pe sub pielea cititorului din prima clipă. Ea, zâna cea mai frumoasă, te vrăjește cu personalitatea și caracterul ei atât de uman, chiar și după ce este dezamăgită de un muritor și iubirea ei se transformă în ură, și ea devine una dintre iele. El, prințul nestatornic, constrâns de o situație tragică să urce pe tron, este viteazul care caută răzbunare și care ține piept atât frumuseții înșelătoare a zânei, cât și sarcinilor fantastice pe care trebuie să le îndeplinească pentru a supraviețui. Împreună însă, sunt eroii unei povești imposibile, dar căreia destinul i-a rezervat alte planuri.
Un blestem, descântece în miez de noapte, un sacrificiu sunt cele ce îl aduc pe El în calea Ei cu gânduri de a o scoate definitiv din viața lui. Dar aceleași lucruri sunt cele ce o fac pe Ea să ezite din a-și îndeplini rolul, de a-i pedepsi pe bărbații infideli, care au frânt inimile femeilor. Legați de o putere ce le face viața dependentă de a celuilalt, cei doi pornesc într-o aventură ce îi provoacă să înfrunte zmei, căpcăuni, balauri, pe Muma-Pădurii, Gheonoaia, dar primind și ajutor de la Cai Năzdrăvani, o ursoaică, un bătrân, un pește. Toate încercările la care sunt supuși se află sub umbra sentimentelor - a urii ca o iarnă rece, a regretelor ca o toamnă mohorâtă, a tristeții ca o vară trecătoare, a iubirii ca o primăvară plină de speranță. Ajunși la capăt de drum, își va primi El pedeapsa și Ea își va accepta nemurirea sau pot ajunge împreună „dincolo de eternitate”?
Basmul Ralucăi Alina Iorga nu se povestește, și nu la modul că e imposibil de schițat în idei, ci pentru că ar fi păcat de dezvăluit și cel mai mic detaliu, chiar și numele personajelor. Descrierile îți răpesc atenția, dialogurile sunt deopotrivă amuzante și intense, personificarea animalelor te face să le îndrăgești - cum ridică din umeri sau face cu ochiul calul este chiar interesant -, acțiunea mereu ascendentă, imprevizibilă, te ține pe ace, emoțiile personajelor au puterea de a se transmite și cititorului, iar povestea de dincolo de basm este specială. Punct cu punct, ”Dincolo de Eternitate” aduce plăcerea de a visa la o poveste, de a iubi o poveste.
O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
0 Comentarii