Review ”Detectivă de ocazie” - Laura Stanciu

Editura Petale Scrise

Simt că am fost prea serioasă în ultima vreme și am citit mult prea mult thriller. Dar când vreau o pauză nu întrerup cu totul lectura, ci mai degrabă mă reorientez. Fantasy, romance, SF sunt date la o parte când nimeresc o ficțiune ce pune accentul pe umor. Sunt vinovată de râsete și lacrimi incontrolabile atunci când sunt captivată și emoționată de o poveste, iar cartea care îndeplinește criteriile are un mare plus din partea mea. Și cum de lacrimi triste nu vreau să am parte momentan, „Detectivă de ocazie” mi-a asigurat lacrimile vesele, provocate de bucuria descoperirii unei aventuri de pomină.
Autoarea Laura Stanciu debutează puternic cu o carte încadrată în chicklit, o combinație de gen umoristic, detectivist, thriller și romance subtil care stârnește simpatii pentru stilul abordat și încântă prin unda de prospețime adusă raftului cu cărți odată cu personajul viu colorat și irecuperabil de ispititor, și acțiunile pline de savoare și primejdioase la care este supus. „Detectivă de ocazie” se creează în jurul unui scenariu demn de romane polițiste, implicând crime și un vinovat bine ascuns, asemeni motivului, o anchetă pe care un personaj cu minte ageră și spirit mereu curios și-o însușește cu riscurile de rigoare. Însă dincolo de planul acesta trepidant, în care și cititorul ajunge să joace rol de detectiv, se desprinde o ficțiune captivantă prin prisma unei imagini care pe cât este de previzibilă - căci personajului principal îi este destinată o aventură parcă desprinsă din filme - , pe atât este de amuzantă și tipică poveștii care nu plictisește ori de câte ori o întâlnești. Laura Stanciu nu s-a ferit de clișee, ci le-a integrat plăcut, și în întregul de mistere a reușit să pună în fața cititorului o carte care atrage atenția și înseninează.
Iolanda Cristoloveanu este coafeză, mamă singură pentru băiețelui ei - George - și câinele - Taz - și femeie cuprinsă de febra detectivismului, stare iscată de cazul șocant al morții poștașului, crimă ce își are locul în blocul în care locuiește. Oricât de palpitant ar fi statutul de mamă, Iolanda nu își poate nega predilecția pentru senzațional și spiritul temerar o împinge să elucideze ea cazul, înaintea poliției. Cât inspectorul Victor Cimlea îi interoghează pe locatarii blocului, și Iolanda duce muncă de detectiv cu vecinele dornice de bârfă. Dornică ar fi și ea de atenția inspectorului, dar una reală și nu ca de suspect în caz.
Salvată de grija copilului, pe care îl iau bunicii în relaxare la casa lor de la munte, „detectiva de ocazie” face săpături în viața poștașului și îi pică în mână informații valoroase. Dar se pare că, criminalul nu și-a încheiat actul și soția poștașului moare și ea în circumstanțe dubioase. Iolanda se joacă cu focul și atrage atenția - dorită - a inspectorului, care o ține sub supraveghere, și - nedorită - a unui hoț de vieți și comori ascunse. Cu cât se apropie mai mult de adevăr, cu atât pericolul sporește, dar va trece Iolanda cu brio testul de detectiv sau meseria este mai bine lăsată în seama celor pricepuți?
Povestea nu se adâncește într-o anchetă propriu-zisă și chiar dacă își face simțită prezența un organ competent în rezolvarea cazului, el nu accentuează acest plan ci lasă totul să curgă din perspectiva personajului feminin. Ce pică în sarcina Iolandei să se dezvăluie, sunt elemente care se leagă într-un final cu suspans, dar se evidențiază misiunile ei stângace, provocatoare de zâmbete, misiuni pe care le îndeplinește mai bine decât un profesionist în unele instanțe. Scenele la care luăm parte alături de Iolanda sunt împânzite de ironii și vorbe picante, discuții absurde cum numai între femei se pot isca, reflecții delicioase, puse sub un limbaj jucăuș, simplu de parcurs, cu ticuri ce îndulcesc povestea.
Autoarea a ales bine din toate punctele de vedere - personaje, intrigă, și a construit o carte frumos detaliată, care împlinește orele de lectură dedicată ei. „Detectivă de ocazie” este povestea care nu te lasă să îți pierzi zâmbetul, buna dispoziție și speranța indiferent de cât de gri se arată situația și te încântă cu un final pe cât de siropos, pe atât de așteptat. 
Îmi prevăd o afinitate pentru Laura Stanciu dacă aceasta va persevera în stilul prezent, dar și una pentru personajul Iolanda Cristoloveanu dacă se va mai încumeta la alte aventuri.

O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Mulțumiri Editurii Petale Scrise pentru cartea ce se poate comanda aici

 

Trimiteți un comentariu

10 Comentarii

  1. Chiar sunt hotarata sa citesc cartea asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha,ha! :))) Recenzia ta e in acelasi stil super-amuzant ca romanul, Alina. Am ras cu aceeasi pofta la unele faze repovestite. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cica: "Dornică ar fi si ea de atenția inspectorului, dar nu ca suspect în caz." :)))))) Lol! :D

      Ștergere
    2. M-am speriat când am citit că ai râs la recenzia mea, credeam că e de râs în sensul negativ :o și nici nu am încercat să fiu amuzantă, sunt femeie serioasă, ce naiba!

      Ștergere
  3. Daca nu as cunoaste conținutul cărții, m-ai ispiti! Felicitări pentru recenzie! Si da, m-am ținut și eu de burta, in unele locuri, de atata ras!

    RăspundețiȘtergere
  4. Faina recenzie! :* Cartea e un deliciu. Am ras in hohote, asa cum nu am mai ras de mult timp!

    RăspundețiȘtergere