Review Seria ”Sergiu Manta” - Anamaria Ionescu

Alina Dinu
Editura Tritonic

Nu mă feresc de cărțile „firave”, în cazul de față cele apărute la Editura Tritonic; cărțile care numără trecut de 100 de pagini și care ridică suspiciuni unora. Te întrebi, ce-i drept, cum te poate captiva un scriitor cu o poveste, după anumite standarde, scurtă? Când au timp să se dezvolte personajele, acțiunea, trăirile? Dar cea mai grea cumpănă nu stă în aceste întrebări, ci în agitația de gânduri pe care, surprinzător, le iscă acele file de poveste care este prea antrenantă, prea misterioasă și plină de sentiment, încât te găsești dărâmat. Și dacă senzațiile par de scurtă durată, finalul venind prea repede, este doar o iluzie - povestea și-a atins ținta și și-a lăsat amprenta.
Mi-am dorit să îi cunosc mai bine pe Anamaria Ionescu și al ei Sergiu Manta din clipa când i-am întâlnit în scene scurte jucate în antologii polițiste apărute la aceeași editură. Încântarea de atunci s-a transpus și în primele două romane din serie, asistând la un mic spectacol de spionaj, crime și anchete polițiste, linia unui scenariu care se ridică din pagini în plan vizual și devine incitant. Volumele ce îl au în centrul atenției pe Sergiu Manta se colorează în „noir”, iar combinația dintre gen, stilul autoarei de scriere și acțiunea trepidantă compun un întreg compact. „Nume de cod: Arkon” și „Zodiac” se afișează precum două episoade din lumea personajului principal, episoade care prind valoare împreună și nu necesită multe detalii ulterioare, povestea conturându-se încet dar sigur în una care nu are nevoie de multe cuvinte pentru a convinge.
Deși romanele din serie merită recenzii individuale, întrucât intriga nu duce lipsă de subiecte de dezbătut, m-am sucit să le abordez pe amândouă într-o singură postare. Un motiv ar fi acela că firul poveștii îl văd ca pe unul mai bine sudat după lecturarea ambelor cărți, iar un alt motiv este acela că Anamaria Ionescu (împreună cu Teodora Matei și Bogdan Hrib) va fi prezentă la festivalul Newcastle Noir (3-5 mai) cu varianta tradusă în limba engleză a romanului „Zodiac” și această veste trebuie menționată acum (la data postării). Întrebarea „de ce al doilea volum din serie?” își găsește repede răspuns când citești, pentru că legăturile cu precedentul sunt fine și bine detaliate și explicate astfel să nu simți că ai ratat ceva, iar imaginea de ansamblu a acțiunii este bogată și va captiva și dincolo de granițe. Curiozitatea mea se extinde în prezent și la continuarea seriei dar și la transpunerea cărții în limba engleză, căci pe cât de bine sună în grai românesc, pe atât de special va suna într-o limbă străină.
Sergiu Manta se prezintă ca un personaj misterios, greu de ghicit în gânduri, acțiuni și planuri. Abandonat de mic copil și crescut în sistemul social, copilăria i-a fost umbrită de scene dure care l-au modelat în bărbatul impenetrabil. A fost însă adoptat la 14 ani de o familie bună și deși prea târziu pentru a se mai schimba ceva, viața lui a prins totuși o traiectorie - are o soție, un băiețel și este priceput în IT. Locul de muncă actual, de om bun la toate, la o tabără specială ce antrenează viitori militari, este un paravan bine mascat, atât pentru viața liniștită pe care și-o dorește în compania câinelui său, dar și pentru planurile sumbre pe care le are pentru persoane care au jucat un rol vital în soarta lui. Sergiu Manta ascunde un set de aptitudini care îi va uimi pe sublocotenentul Cristian Hera și inspectorul-șef Andrei Cruceanu veniți să ancheteze moartea celui care a pus baza taberei de la Lașița . 
Nume de cod: Arkon” este introducerea în imprevizibil. Anamaria Ionescu se folosește de tertipuri bine construite pentru a antrena simțurile cititorului și dincolo de răsturnările bruște de situație se instalează un șoc pe care îl reșimți și la partea de empatie cu personajele, stare care se furișează în timp record și care se combină cu o ușoară frustrare privind alegerile făcute de autoare în unele cazuri, dar totul este constructiv. „Arkon”, ca și element, îndeplinește mai multe roluri decât cel aparent - din titlu; este personaj, misiune, viață și moarte. Însă pentru a-i desluși misterul trebuie să vă afundați în lectură.
Am legat prietenii cu Sergiu Manta și anturajul său, am trecut nerăbdătoare și tristă pragurile puse în calea personajelor, m-am încumetat la o experiență periculoasă și am izbutit. Primul roman din serie este nașterea unui nou om-personaj care se instalează fără ezitări printre celelalte povești bune cu agenți secreți, salvați de la o condamnare și supuși alteia, dar care încet se răzvrătesc și se lasă conduși de sentimente pe care le admiri. „Zodiac” nu este o completare a primei cărți, este punctul culminant, partea care îl dezvăluie pe Sergiu Manta întru totul și îți activează un fel de fanatism la adresa lui. Dacă îl cunoșteam ca pe un familist înstrăinat, este mai mult și mai trist de atât; dacă era un IT-ist sau simplu îngrijitor, este și mai abil în cadre mortale; dacă era prieten bun, este năpastă pentru cei ce se apropie de el. Pătruns în cercul lui Sergiu Manta, un cititor are parte de un amalgam de senzații.
Prins în ancheta mai multor crime, printre care și moartea unui coleg de Companie, Sergiu trebuie să găsească care este legătura dintre cele patru cadavre care prezintă un detaliu comun și i se alătură lui Marius Stănescu, polițistul desemnat investigației. Rolurile celor doi au și puncte comune - găsirea vinovatului - dar sunt și secondate de interese particulare, în cazul prezenței lui Sergiu în anchetă. Lucrurile nu sunt deloc simple, chiar și cu ivirea indiciilor și destrămarea misterului. Personajele au secrete periculoase care le aduc necazul, iar vinovați și nevinovați deopotrivă cad pradă situațiilor nefaste. Lui Sergiu Manta poate i-a fost scris în „zodiac” să fie și prizonier și călău.
Cărțile din seria scrisă de Anamaria Ionescu încântă - în proporții mai mari - și supără - în proporții mai mici, acest lucru pentru că autoarea este poate puțin prea sadică cu unele personaje. *angry face* Asta nu scade aprecierea pentru compunerea poveștii, căci și episodice, personajele își joacă bine rolul. „Zodiac” este o lectură antrenantă, una în care dedici atenție și simpatii. Sergiu Manta se construiește puternic cu fiecare acțiune și nu vrei să îi ratezi următoare peripeții. 
În fiecare volum, Anamaria Ionescu a subliniat viu aspecte ale vieții, puncte ce nu te lasă rece și se alătură perfect planului ficțional. 
O serie thriller pe care o parcurgi rapid dar cu patos, plină de semnificații și personaje fascinante.

O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Comandați cărțile de pe site-ul Editurii Tritonic - Nume de cod: Arkon - Zodiac


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii