Carte vs. Film

Am început luna iulie cu o serie de cărți al căror scenariu a fost propus pentru ecranizare. Dacă unele povești deja au apărut pentru vizionare, altele vor avea premiera în curând sau sunt în curs de dezvoltare.
E dificil de ținut pasul cu toate noutățile în materie de cărți și nu am mereu idee de ce m-ar atrage să citesc, de ce gen am chef într-un anume moment, așa că din când în când arunc un ochi pe noile producții de film. Încântată să găsesc seriale și/sau filme ce au la bază povestea unei cărți, îmi culeg inspirația de lectură rapid. Și dacă în primă fază am trecut cu vederea romanul propriu-zis, imaginea propusă pentru ecranizare mă face curioasă.
Acum o săptămână vorbeam despre ”Eleanor Oliphant se simte excelent”, scrisă de Gail Honeyman aici, un roman care mi-a plăcut și care vine cu vestea ecranizării. Încă nu se știu multe detalii despre film, doar că va fi în producția lui Reese Witherspoon, dar voi urmări noutățile pentru postări viitoare. 
Premiera serialului ce are la bază romanul lui Gillian Flynn ”Obiecte ascuțite”, postat aici , a avut loc pe 8 iulie, HBO România difuzând primul episod a doua zi, pe 9 iulie, la ora 20. Povestea sumbră a romanului pare a fi transpusă interesant pe ecran și aștept următoarele episoade pentru mai multă convingere; sugerez și celor cărora li se pare interesantă povestea să fie cu ochii pe TV.
În final am mai ales pentru lectură zilele acestea 5 autori, 5 povești care evident au stârnit interes, pe care în prezenta postare doar o să le prezint, recenzii și impresii despre carte și film urmând a fi exprimate; în cazul filmelor va fi o perioadă de așteptare până la apariție. 
O listă scurtă aleasă din cele mai noi producții, însă sunt o mulțime de alte cărți interesante care au avut parte de un scenariu bun pentru ecrane. Un articol pe IMDb prezintă 45 de filme Young Adult cotate de adolescenți - link - și încă nu sunt toate cele mai interesante. O simplă căutare pentru filme bazate pe cărți dezvăluie o colecție cu care ai vrea să petreci ore în șir pe TV. Dar să nu uităm de unde am pornit: nu neglijăm cărțile, căci de cele mai multe ori povestea dintre pagini este nemăsurat mai bună.


 1. Every Day - David Levithan
Cartea o găsim în limba română la Editura Trei, republicată anul acesta în coperta filmului. O continuare a poveștii este anunțată pentru Octombrie anul curent.


Descriere

Zi după zi un alt trup.
Zi după zi o altă viață.
Zi după zi îndrăgostit de aceeași fată.
Mă trezesc.
Imediat trebuie să-mi dau seama cine sunt. Nu e vorba doar de corp — de a deschide ochii și a descoperi dacă pielea de pe braţ este măslinie sau deschisă la culoare, dacă părul meu e lung sau scurt, dacă sunt gras sau slab, băiat sau fată, dacă am cicatrici sau nu. Corpul este cel mai ușor lucru cu care te adaptezi, dacă ești obișnuit să te trezești în fiecare dimineaţă în unul nou. Ceea ce poate fi greu de înţeles este viaţa, contextul în care se află corpul.
În fiecare zi sunt altcineva. Sunt eu însumi — știu că sunt eu însumi — dar sunt și altcineva.
Întotdeauna a fost așa.

Filmul a fost lansat în luna Februarie a acestui an și împletește povestea originală cu scene noi care aduc un farmec în plus și fac filmul să fie plăcut.


2. The Darkest Minds - Alexandra Bracken
The Darkest Legacy este cea de-a patra carte care se va alătura celorlalte la sfârșitul lunii Iulie a acestui an. Trilogia o găsim la Editura Trei.



Descriere

Ruby are doar nouă ani când un virus misterios începe să decimeze adolescenţii din Statele Unite. Ea va fi unul dintre puţinii supravieţuitori care descoperă că sunt înzestraţi cu capacităţi paranormale misterioase, îndeajuns de primejdioase încât să le asigure trimiterea la Thurmond, un lagăr guvernamental represiv.
Acum în vârstă de 16 ani, Ruby se teme deopotrivă de puterile pe care încă n-a învăţat să le controleze şi de perspectiva de a fi descoperită.
Când o grupare de rezistenţă îi oferă şansa de a evada din lagăr, acesta se va dovedi primul pas într-o călătorie în decursul căreia va descoperi prietenia şi dragostea, dar care o poartă implacabil spre o alegere imposibilă.

Filmul va avea premiera la începutul lunii August, cu Amandla Stenberg în rolul principal, cunoscută și pentru rolul din Everything, Everything, o altă ecranizare a unui roman frumos.



3. The Hate U Give - Angie Thomas
”Ura cu care lovești” a fost publicată anul acesta de Editura Trei. 



Descriere

Starr Carter este o adolescentă de șaisprezece ani care se mișcă între două lumi: cartierul sărac în care locuiește și liceul cu pretenții pe care îl frecventează în suburbii. Echilibrul instabil în care se află aceste lumi se spulberă în clipa când Starr este martoră la împușcarea mortală de către un polițist a celui mai bun prieten al ei din copilărie, Khalil, care nu avea nicio armă asupra lui.
În scurt timp, moartea lui Khalil se transformă în subiect de știri la nivel național. Unii îl etichetează drept infractor, alții spun chiar că ar fi fost traficant de droguri. Protestatarii încep să iasă pe străzi în numele lui Khalil. Câțiva polițiști, dar și cel mai influent traficant local încearcă să-i intimideze pe Starr și familia ei. Toată lumea vrea să știe un singur lucru: ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea aceea? Iar singura persoană care poate să răspundă la întrebare este Starr.
Dar ceea ce spune sau nu spune Starr ar putea tulbura apele în interiorul comunității din care face parte. Ba mai mult, ar putea chiar să-i pună viața în pericol.

Premiera filmului este anunțată pentru luna Octombrie, regăsind-o în rolul principal pe Amandla Stenberg. Nu a fost postat încă un poster oficial al filmului.


4. You - Caroline Kepnes
”Tu” se găsește la Editura Herg Benet. ”Hidden bodies” este cartea a doua din colecția ”You”.




Descriere

Atunci când o tânără și frumoasă scriitoare aspirantă intră în librăria din New York în care lucrează Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine în situația lui: îi caută pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit. Este doar o singură Guinevere Beck în întreaga metropolă. Ea are un profil public de Facebook și postează pe Twitter neîncetat, dezvăluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie să știe: se recomandă pur și simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la Universitatea Brown, locuiește pe Bank Street și va fi la un bar din Brooklyn diseară – locul perfect pentru o întâlnire „întâmplătoare”. Pe măsură ce Joe capătă în mod invizibil și obsesiv controlul asupra vieții lui Beck, el orchestrează o serie de evenimente pentru a se asigura că Beck nimerește în brațele lui primitoare. Trecând de la statutul de hărțuitor din umbră la cel de iubit oficial, Joe se transformă în bărbatul visurilor lui Beck, totul în timp ce, pe tăcute, înlătură orice obstacol care i-ar putea sta în cale. Chiar dacă asta ar însemna să ucidă.
 Serialul bazat pe carte va debuta pe 9 Septembrie.


5. Chaos Walking trilogy - Patrick Ness
Trilogia ”Pe tărâmul haosului” este publicată de Editura Trei.



Descriere

Todd Hewitt e ultimul băiat din Prentisstown, un oraş mai puţin obişnuit. Oamenii pot auzi ce gândesc ceilalţi. Tot timpul. Viaţa lor se desfăşoară într-un copleşitor şi neîncetat Vacarm; nu există intimitate, nici secrete.
Chiar cu o lună înainte de a împlini 13 ani, dată la care ar urma să devină bărbat, Todd descoperă întâmplător un loc liniştit. Fără Vacarm. Însă un asemenea loc nu poate exista! Înseamnă că locuitorii din Prentisstown l-au minţit.
Şi acum va trebui să fugă ca să se salveze de la moarte...
Dar unde să fugi dacă cei care te urmăresc pot auzi TOT ce gândeşti?

Filmul este anunțat pentru anul viitor, cu premiera în luna Martie.








Trimiteți un comentariu

0 Comentarii