Review ”Every Day” - David Levithan + Movie

Azi trăiesc altă viață, văd lumea prin ochii altei persoane, mă pierd în alte gânduri.

Au fost vreodată momente când ai fi dorit să fii în pielea altcuiva? Poate da, poate nu, dar ideea de a schimba locurile, măcar pentru o zi, sună palpitant. Și pentru că totul este o fantezie, avem cartea și povestea potrivită.



Descriere

Zi după zi un alt trup.
Zi după zi o altă viață.
Zi după zi îndrăgostit de aceeași fată.
Mă trezesc.
Imediat trebuie să-mi dau seama cine sunt. Nu e vorba doar de corp — de a deschide ochii și a descoperi dacă pielea de pe braţ este măslinie sau deschisă la culoare, dacă părul meu e lung sau scurt, dacă sunt gras sau slab, băiat sau fată, dacă am cicatrici sau nu. Corpul este cel mai ușor lucru cu care te adaptezi, dacă ești obișnuit să te trezești în fiecare dimineaţă în unul nou. Ceea ce poate fi greu de înţeles este viaţa, contextul în care se află corpul.
În fiecare zi sunt altcineva. Sunt eu însumi — știu că sunt eu însumi — dar sunt și altcineva.
Întotdeauna a fost așa.

”Zi după zi” (i.e. ”Every day”) este o poveste dulce-amară, dar care impresionează prin ideea interesantă a unui suflet călător. David Levithan a adus pe foaie o fantezie surprinzătoare, care te face curios și te ține antrenat în acțiune.
Cartea de față face parte din seria ”Every day”, care însumează trei cărți - Every day, Another day, Someday - , cea din urmă având ca dată de apariție 2 Octombrie, anul curent. Cele două volume, care sunt publicate în limba română de Editura Trei, spun aceeași poveste, însă din perspective diferite. În prima parte poposim prin vieți diferite cu A, în timp ce în parte a doua vedem viața prin ochii lui Rhiannon. Partea a treia a seriei sigur va încununa frumos povestea și va aduce un final neașteptat, dar sperând că satisfăcător.


În ”Zi după zi” traversăm 41 de zile, tot atâtea vieți și persoane, însă cunoaștem în profunzime un singur suflet, aceeași persoană, A. Cartea are ca focus iubirea și depășirea oricăror bariere puse în cale. Deși povestea însumează multe personaje, relaționăm cu ușurință cu Rhiannon și A, legătura lor adunând momente simpatice, dar și triste. Chiar dacă A nu are ca personaj o viață conturată fizic, aceasta nu este lipsită de intrigă, un punct care menține suspansul și face loc unei continuări. 
Cartea este o viziune interesantă asupra sufletului, a unei linii dintre spirite rele și bune, a iubirii care transcende realul. Este o poveste tristă dar în care empatizezi cu personajele, devotamentul și tăria lui A compunând o lectură frumoasă.


Descriere

Pentru Rhiannon fiecare zi este la fel. S-a resemnat cu viața ei, convinsă fiind că îl merită pe Justin, iubitul ei distant și temperamental.
Până într-o dimineață când totul se schimbă. Pentru prima dată, Justin pare să o vadă cu adevărat, să fie împreună cu ea – și petrec o zi perfectă – o zi pe care Justin nu și-o mai amintește în dimineața următoare.
Tristă și confuză, Rhiannon pune totul la îndoială. Pe neașteptate, un străin îi spune că acel Justin cu care a petrecut o zi perfectă și care a făcut-o să se simtă specială... nu e deloc Justin.

Încă o zi, cartea-pereche a bestsellerului New York Times Zi după zi, spune povestea din perspectiva lui Rhiannon, care încearcă să descopere adevărul despre dragoste și felul cum acest adevăr te poate schimba pentru totdeauna.
(Editura Trei)

Chiar dacă ”Încă o zi” spune povestea din perspectiva lui Rhiannon, cartea nu coincide în totalitate cu ”Zi după zi”, ceea ce face cele două părți a putea fi citite independent. Fiecare dintre cele două aduce cu ea o tresărire a simțurilor: cu A am fost constanți în sentimentele de iubire, tristețe și singurătate, cu Rhiannon trecem de la bucurie la dezamăgire, certitudine și confuzie, dar și iubire pură. 
Cartea vine ca o oglindire a primei părți, însă nu aduce răspunsuri, ci doar completează viața lui Rhiannon. Sunt unele goluri care nu știu cum să le umplu, legate de familia ei, de relația cu Justin, dar pentru că accentul cade pe apariția lui A în viața ei, putem trece peste. ”Zi după zi” este totuși piesa centrală și, ca o părere personală, sunt mai încântată de aceasta decât de romanul geamăn.

Acțiunea cărților nu o pot descriere concludent, iar ce este prezentat sper să vă atragă ca cititori. Este o altfel de poveste, relatată în prima parte de un personaj mai puțin obișnuit, o intrigă frumos compusă, scene emoționante dar și amuzante. A fost o lectură plăcută, pătrunzătoare, chiar dacă nu foarte convingătoare pe alocuri.
Povestea a fost adaptată pentru film și se găsește pentru vizionare, titlul omonim cărții. Dacă alegeți să urmăriți filmul, acțiunea este puțin diferită, combinând cele două perspective. În linii mari este aceeași poveste, transpusă succint și mai comercial, simpatică și amuzantă, un film plăcut pentru o zi. Evident că adaptarea nu se compară cu povestea scrisă, în cărți trecând prin mult mai multe momente captivante și nu recomand, dacă nu ați citit cărțile și aveți de gând, vizionarea mai întâi a filmului, pentru că o să fie derutant și o anticipare a scenelor ce nu coincid.
Ca notă de final vă invit la lectură și apoi un film. Eu m-am bucurat de ambele și aștept cu nerăbdare ”Someday”.

⭐⭐⭐⭐





Also


Every day a new body. Every day a new life. Every day a new choice.

For as long as A can remember, life has meant waking up in a different person's body every day, forced to live as that person until the day ended. A always thought there wasn't anyone else who had a life like this.
But A was wrong. There are others.
A has already been wrestling with powerful feelings of love and loneliness. Now comes an understanding of the extremes that love and loneliness can lead to -- and what it's like to discover that you are not alone in the world.
In Someday, David Levithan takes readers further into the lives of A, Rhiannon, Nathan, and the person they may think they know as Reverend Poole, exploring more deeply the questions at the core of Every Day and Another Day: What is a soul? And what makes us human?




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii