„Taina stelelor” - Dan Claudiu Tănăsescu


Dintre marii scriitori români, reamintindu-i doar pe Marin Preda, Fănuș Neagu, Mircea Micu, azi, literatura română clasică stăruie să fie exprimată cu același interes unic și atemporal prin scrierile lui Dan Claudiu Tănăsescu. Prozator și publicist, recunoscut pentru numeroasele sale cărți și premiat în consecință, reeditează în 2020 două romane impresionante. „Iarnă căzută-n genunchi” – publicată prima dată în 1979 – apare la editura Velvet Story și aprinde dorința cititorilor pentru clasici, insuflând, înainte de toate, aprecierea unei scriituri artistice. În 1982 apărea romanul „Taina stelelor”, iar după 38 de ani, în varianta reeditată, se pliază pe gusturile actuale, povestea emoționând dincolo de cuvinte și ciupind din amintiri.

Cei ce vor deschide cartea și vor începe a lectura, vor descoperi cu plăcere că firul acțiunilor și prezența personajelor creează o atmosferă palpabil intensă. Cu o sensibilitate și înțelepciune a trăirilor care nu se dau ușor uitate, „Taina stelelor” te va copleși.

„Am reeditat multe dintre cele apărute cu ani în urmă, nu însă și acest volum, aproape uitat. El mi-a fost readus în atenție cu ceva vreme în urmă, cu ocazia lansării romanului „Puterea geloziei”, când mai mulți cititori m-au întrebat de ce nu am reeditat și „Taina stelelor”. Mirat că povestea (desfășurată în multe puncte ale ei pe coordonatele unei întâmplări reale) a rezistat în amintirea acestora după atâția ani, când am ajuns acasă am scos romanul din bibliotecă și l-am recitit”, dezvăluie autorul.

Povestea îl surprinde pe Virgil Huțanu, tânăr care se vede prins în vraja unei femei și pe care alegerile făcute de dragul tinereții îl aruncă în patima alcoolului. Soarta pe care și-o alege singur îl schilodește, nevoit să trăiască un viitor cu un picior prostetic, dar tot soarta decide să i-o scoată în cale pe Felicia. Femeia îi este salvator, dar Virgil nu se poate dezminte de obiceiurile nefaste, iar în final viețile le vor fi marcate de durere, pierdere, deznădejde.

Aduși împreună de un eveniment tragic și despărțiți în aceeași umbră teribilă, Virgil și Felicia își croiesc drumuri separate spre alte speranțe de împlinire și liniște, doar să fie înșelați de dorință. Ce le-a fost scris în stele și ce continuă să se imprime în strălucirea lor sunt secrete dureroase, un trecut sfâșietor și un destin fatidic. Povestea este atât a celor doi, cât și a unui bărbat și a unei femei care își caută frenetic împăcarea, dar sunt supuși remușcărilor.

„Acum, ca și în alte dăți, crezuse că întunecimea care se lasă nu e o simplă umbră, ci un fel de fum alcătuit din părticele mici de tot prin care ar putea înota. Întinse o mână și dădu să taie cu ea prin beznă o felie. De ce întunericul ar fi numai o umbră? Nu cumva e o pânză nesfârșită, albastră, prin faldurile căreia orbecăie pământul? Lumea este învelită pentru totdeauna în noapte, iar soarele, în alergarea lui fără odihnă, vine și o luminează pe ici, pe colo cu strălucirea zilei. Dar să lase asta în grija Celui de Sus! Anii trecuseră, uite că împlinise treizeci, și ea era mai mereu singură.”

Dan Claudiu Tănăsescu mânuiește perfect perspectivele narative și planurile temporale, astfel încât cititorul este purtat prin scene de o emoție reală. Personajele sale transmit prin istoria lor mesaje puternice, făcând lectura una cu atât mai importantă. Iubire, păcat, neputință, abuz, singurătate, vicii sunt doar câteva detalii ale unor vieți care îmbracă atâta veridicitate și neliniști.

„Taina stelelor” balansează copilărie și maturitate, etape în drumul personajelor pe care le trăiești cu inima strânsă. Viață și moarte, un alt prag ce se ridică dramatic și peste care povestea trece plină de revelații, amărăciune dar și căință, antiteze ce cititorului îi vor stârni simțurile. Romanul impresionează, captivează, se măsoară doar în ritmul agitat al unor fapte și evenimente tulburătoare, rămânând ca una dintre lecturile pe care le ai ca reper în literatura română.

 

Comandă cartea pe VelvetStory.ro

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii