Tindem să credem că istoria se repetă, dar dacă acele evenimente care au marcat omenirea nu sunt de fapt închise în aura istoriei, ci tentaculele unor regimuri barbare se țin încă puternic ancorate chiar și după multe decenii. Martyn Whittock, autor a 50 de cărți, despică firul ideilor, mișcărilor și principiilor care au dus la construirea URSS-ului într-un mod frust, care pentru cei interesați să descopere amănuntele unui stat ale cărui tenebre încă înfioară este scriitorul care se impune ca reper. Cartea sa, „O istorie secretă: Statul polițienesc al Rusiei Sovietice - Cruzime, co-operare și compromis, 1917-1991”, prezintă un material de lectură revelator, cu multe elemente asupra cărora cititorul să reflecteze.
Cu siguranță acronimul KGB răsună puternic în mințile multora și efectele acestei organizații sunt în mare cunoscute. Ce oferă Martyn Whittock prin cartea de față este o incursiune în cotloanele poliției politice sovietice, în care secretele îi sunt dezvăluite, publicul putând de acum să afle povestea fără ascunzișuri. De la înființarea acestei organizații de către Lenin și până la momentul în care URSS și-a pierdut dominația și s-a prăbușit în 1991, autorul explică succesiv influența, mecanismele și teroarea instalată de aceasta, dar și cum prin represiune, deportare și execuții a reușit să se mențină ani de-a rândul.
Trecând prin istoria anilor 1917-1991, așa cum autorul cu pricepere știe să o expună, suntem martorii unor acte de manipulare, tortură, supraveghere acerbă, rol și activitate a poliției secrete care făceau ca URSS-ul să se țină puternic, reușind să aducă de partea sa și populația, care ajungea să fie turnătoare. Un joc bine ticluit, o manipulare în masă, URSS-ul s-a ridicat pe naivitatea și speranța a milioane de oameni care s-au lăsat convinși că aveau într-adevăr de câștigat de pe urma sistemului și o menire într-o societate ce părea a construi viitorul. Regimul totalitar comunist a luat avânt odată cu înființarea poliției politice a lui Lenin, iar Stalin a continuat această teroare într-un mod mult mai înfiorător.
Martyn Whittock aduce în atenție lucruri care se doreau ascunse, dar care în timp au ajuns să își arate culorile, chiar dacă nu în totalitate. În spatele evenimentelor și al rolului pe care l-a jucat poliția politică stau mai multe decât controlul, represiunea și forța brută. În esență, cartea este o istorie a statului polițienesc și cum a contribuit la susținerea unei forme de guvernământ teribile, însă toate acestea reprezintă puținul din mulțimea de arestări, execuții și încarcerări conduse de poliția politică.
Editura Publisol - Carte disponibilă pe Booksaveur
0 Comentarii