Am poftă de ceva dulce! - Baclava

Obișnuiam ca la fiecare sfârșit de săptămână să pregătesc un desert, unul simplu și rapid dar delicios, cât să îmi satisfacă pofta de dulce. Pe perioada verii e destul de incomod să gătești la cuptor - căldura este sufocantă - și aleg de cele mai multe ori înghețata sau pepenele rece. Dar dacă nu mă pot abține, ispitele venind de prin târguri de produse tradiționale, vitrinele cofetăriilor sau emisiuni TV, pun ustensilele pe blat, adun ingredientele și trec la treabă. Cum toamna deja cântă printre frunze și nucile noi stau să cadă din copac, am rămas cu recolta de anul trecut încă neterminată. Și dintre multele rețete unde se poate folosi miezul de nucă, ce poate fi mai plăcut dacă nu o baclava. Fără prea mari eforturi și cu un minim de ingrediente, într-un timp scurt m-am putut înfrupta din bucățelele însiropate și savuroase. 

Avem nevoie de:
  • foi proaspete pentru plăcintă
  • nuci măcinate
  • pesmet
  • unt topit (200 g)
Pentru sirop:
  • 300 g zahăr
  • vanilie
  • zeama de la o lămâie
  • 300 ml apă
Foile pentru plăcintă se ung pe rând cu unt și se așază în tava de asemenea tapetată cu unt în prealabil. Când formăm un stat de șase foi, presărăm o parte din nucile măcinate, amestecate cu pesmet, fără zăhar sau alte condimente (cantitatea de nuci ține de preferințe). Cu ultimele foi se urmează același pas de a fi unse pentru a nu se lipi la copt, umplute cu nuca rămasă și când totul este așezat se toarnă untul deasupra. Baclavaua se taie în bucăți, iar apoi se dă la cuptorul bine încălzit pentru 30-40 de minute. Între timp, zahărul se dizolvă în apă și se fierbe 2-3 minute. Când se ia de pe foc, se adaugă vanilia și zeama de lămâie. Toată cantitatea de sirop se toarnă peste baclava imediat ce a fost scoasă din cuptor. Se lasă până când nuca și pesmetul absorb bine siropul și desertul este gata de servit.

Spor la dulcegării!

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii