Review ”Ephialte - Începutul unui coșmar” (partea întâi) - Cristinne C.C.

Alina Dinu
Editura Quantum Publishers

Dat fiind că sunt o visătoare, nu sunt ferită nici de coșmaruri, dar dacă ar fi ele precum cele fantastice întâlnite în cărți, mi-aș hrăni mintea în fiecare zi cu imagini ale unei lumi din care nu aș vrea să mă desprind. 
Romanele genului fantasy vor fi mereu pe lista favoritelor, și chiar dacă piața de carte este saturată de autori străini și tiparul lor de scriitură, autorii români contemporani se impun cu putere și cu o voce proaspătă și incitantă, ale lor cărți detronând ușor bestselleruri ale genului și ridicând ștacheta. Invitația la imaginar și plăcerea lecturii se extinde cu autoarea Cristinne C.C., al cărei univers fantastic este particular senzațional și general hipnotizant. 
Ephialte” este dincolo de un cuvânt intrigant și o creionare a unei magii, pentru că odată citit nu poate fi lăsat nedeslușit. Noua Lume în care Cristinne C.C. ne îndeamnă să pășim ne spune o poveste căreia îi vei gusta fiecare dram de veselie, teamă și terific, vei sta permanent în raza tensiunii și nu vei scăpa de curiozitatea care în final nu a omorât pisica, dar a zburlit părul și te-a făcut să tresari cu nerăbdare pentru misterele prezente. „Începutul unui coșmar” nu se rezumă doar la o primă parte a poveștii universului Ephialte, ci înglobează tranziția de la calm la palpitant, evoluția unui personaj la supranatural și abia apoi starea de haos și dezastru pe care o poate transmite un coșmar. Titlul cărții ca întreg prinde profunzimea sensului cu cât povestea se luminează, ca în final să fii legat de acțiune în așa manieră încât „începutul” este și cuvântul de pornire al senzațiilor de care nu te saturi.
Dacă lumea ar fi cu totul alta decât o cunoaștem azi, prin care se perindă ființe cu puteri neobișnuite, am alege să ne fie teamă de ele sau să le acceptăm printre noi? În fond, aspectul lor fizic este același cu al nostru, Ephialtele fiind fermecătoare și veșnic tinere după ce au trecut pragul Inițierii, doar Umbrele fac o mică excepție cu privirea lor rece. Și dacă mintea îți este aglomerată de frici, neîncredere, te-ai supune puterii Coșmarului, Ephialtului care se hrănește cu energia negativă și te eliberează de strânsoarea emoțiilor? Au fost și pot fi oameni, dar natura Ephialtelor le conduce pe un drum în care sursa lor de hrană este exclusiv energie, iar puterea căpătată de pe urma infuziei de groază le face mai rapide, mai puternice decât o persoană obișnuită. Trăiesc pașnic, oarecum, integrați în societate, dar au și un dușman - Umbrele - care le pot curma viața într-un mod dureros în timp ce se hrănesc cu spiritul Ephialtelor. 
Este o luptă de supraviețuire, pentru cele trei tabere: oamenii se confruntă cu o boală misterioasă - DMD/Degenerative Malak Desease/Boala lui Malak -, Ephialtele sunt vânate de Umbre, iar cele din urmă se confruntă cu numărul lor redus. Toți și toate însă sunt dependente unele de altele și au un punct comun care este rodul conflictelor și dezastrului. Cum este desconspirată latura nefastă a Noii Lumi? Dintr-o întâmplare nefericită care o are în prim plan pe Alisia și printr-o serie de evenimente tumultoase în care tânăra Ephialt prin neîndemânarea, încăpățânarea, dar mai presus, omenia ei, cade victimă dușmanului. Din momentul în care l-a văzut pe Max a simțit că ce va urma nu e de bun augur, sau mai degrabă lipsa simțirii persoanei lui i-a indicat că a picat într-o capcană. Nu îl percepea nici ca om, nici ca Umbră, iar starea de inconștiență la care a redus-o Max este fapt clar că băiatul chipeș are puteri nemaiîntâlnite asupra Ephialtelor. 
Răpită, încarcerată, privată de puterile ei de undele unui câmp energetic și secătuită totodată de acestea de către Umbre, printre vorbele unui coleg de suferință, dar om, pe nume Andreas, Alisia își descoperă o forță interioară de care nu avea habar și care i-ar putea schimba ființa. Până să ajungă să găsească o cale de evadare, de a se întoarce la familia ei, frații și sora, necunoscutele și motivul pentru care a fost adusă pe insula unui om influent se leagă într-o imagine sumbră și periculoasă. Alisia și Andreas, oameni și Ephialte, fac front comun, dar vor face față secretelor și vor putea atât să se impună, cât și să influențeze persoanele potrivite pentru a scăpa toți nevătămați?
„Ephialte - Începutul unui coșmar” este cartea în care ai fost martor la multă acțiune și încă nu ai văzut nici pe jumătate din ce rezervă ea. Cristinne C.C. ne ademenește cu descrierea de pe copertă și este lesne înțeles că ne paște o poveste surprinzătoare. Ceea ce nu putem ghici este cât de mult suspans și fascinație se ascund în puțin peste 200 de pagini. Personajul principal - Alisia - urmează un traseu al intrigii fenomenal, cu scene care te țin în tensiune, îți provoacă imaginația, te rătăcesc într-o lume în care te atașezi și de răufăcători. Acțiunea este alertă dar bogat încadrată, detaliile vibrante și atașate poveștii într-un stil care te ține atent și curios, punctând la momentul potrivit și raportate personajelor care însuflețesc scrierea. 
Cristinne C.C. este probabil la rândul ei o ființă fantastică, pentru că a adunat în cuvinte o vibrație care se resimte de la primul contact și mult timp după terminarea cărții. Genul fantasy, dus spre distopie și compus young-adult e acordat perfect de autoare și cântă pe gustul meu. „Ephialte” este o plăsmuire prea complexă pentru a fi redusă la o recenzie de câteva rânduri și mult oportună unei continuări, plăcere dedicată următoarelor părți ale poveștii ce așteaptă să fie citite.

O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)

Mulțumiri Editurii Quantum pentru cartea oferită spre recenzie.
Comandați de pe site-ul editurii - aici

 

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Am vazut numai reactii faine la aceasta serie, in frunte cu a ta. :D Trebuie sa o descopar si eu. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În frunte cu a mea pentru că e cea mai recentă :)) pentru cei care gustă genul fantasy, seria este de descoperit. Și se citește și ușor :)

      Ștergere