Review ”Domino 2. Misterele Râșnovului” - Editura Tritonic

Petru Bertan, Lucian Dragoș Bogdan, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Daniel Timariu

Colecția Mystery & Thriller a editurii Tritonic adună un pachet bogat de cărți și pentru cei ce descoperă mai târziu (i.e.: Subsemnata) poveștile captivante create de autori, un pas mic dar important spre cunoaștere îl faci odată cu alegerea unui volum parte a imaginației mai multor scriitori, nu foarte stufos dar compact și reprezentativ genului. ”Domino 2” secondează proiectul început în 2017, scriere ce aduce în prim plan implicarea unor personaje deja dezvoltate și cunoscute în linia crime și polițistă din cărțile autorilor ce le dau merit. Lăsând impresia unei cărți compusă ca o mini-serie de cazuri șocante și investigații ce duc spre un numitor comun, ”Misterele Râșnovului” surprinde atmosfera tensionată și periculoasă a unui thriller care îmi arată că nu am citit destul literatură polițistă și este cazul să remediez situația.
Deși pe o parte din autorii ce semnează ambele volume ”Domino” i-am apreciat și în alte cărți publicate de aceștia sau în antologii, în cazul de față am descoperit latura pereche - o fărâmă din aceasta - care mă încântă și mă fascinează în aceeași măsură. Alăturată stă surprinderea unei coeziuni între poveștile individuale dar parte din întreg, fapt ce nu este singular în parteneriatele dintre autori, legătura fără cusur recurentă deja fiind un punct de interes. 
Din nefericire pentru cunoștințele mele și plăcerea mea literară, nu sunt familiarizată cu personajele principale ce alcătuiesc acțiunea din ”Domino”(2). Editorul Bogdan Hrib punctează însă în deschiderea cărții seriile autorilor din care s-au desprins protagoniștii. Petre Berteanu îi solicită pe Andrei Panduru și Iura Apostol, personajele din seria ”Biblioteca de pe scări”. O figură secundară în seria ”Vagabond” a lui Lucian-Dragoș Bogdan, Marian Duca își găsește rol important printre ceilalți. Bogdan Hrib îl implică pe polițistul Tony Demetriade din seria ”Stelian Munteanu”, iar Anamaria Ionescu pe Sergiu Manta din seria omonimă. Din ”În mintea comisarului” se desprinde personajul Teodorei Matei, Anton Iordan, iar din volumul ”Fete în roșu și alte povestiri polițiste”, Ovidiu Danelescu al autorului Daniel Timariu
Scurtele reprize de tête-à-tête cu personajele compun un cadru neașteptat de satisfăcător, poveștile împletite de scriitori în stilul lor, captivând. O rețea puternică de scene, întâmplări, cazuri criminale și anchete, operațiuni secrete și locații împânzite de pericol, ”Domino 2. Misterele Râșnovului” este imaginea suspansului, stare transmisă de șase voci fără distincție între tonalități. 
Numit centru de interes, atât literar cât și conflictual, Râșnovul ascunde în adâncul lui un lanț de tuneluri subterane, cu legături extinse până la Brașov, de care profită o mafie a substanțelor periculoase, armelor și traficului de persoane. Când morți suspecte, dispariții, par să conducă spre o pistă comună și agenții importanți ai unităților de poliție se găsesc în mijlocul acțiunii chiar și în vacanțe, misiunea de a găsi vinovații îi cooptează pe toți. Cazuri aparent disparate sunt deschise din București până în zonele din jurul Râșnovului, dar protagoniștii lucrează împreună și rezolvă misterele, în aceeași măsură cum au dezvoltat autorii rolurile și poveștile și au dus la final o creație intrigantă, cu factori energizanți și un fir narativ care bucură prin jocul de domino - și cel strategic, de a puncta perfect prin alăturarea autorilor, și cel de efect, de a demola/rezolva în același stil politișt un caz încâlcit.
Mi-a fost un pic teamă la început de lectură că personajele mă vor supune unui test pe care nu îl voi trece, din moment ce nu sunt familiarizată nici cu seriile de bază, nici cu aventura lor din prima parte ”Domino”. Orice gând mi-a fost spulberat odată pornită în poveste, pentru că din mici detalii presărate ici colo am reușit să dibui rolul fiecărui personaj, iar acțiunea a fost atât de antrenantă încât atenția a fost distribuită complet într-acolo. Cele opt părți ale ”Domino 2” deși bine închegate ca tablou final, surprind negreșit pragul de trecere între scrieri, un punct care pe mine m-a făcut să anticipez de la pagină la pagină misterul și să îmi doresc și mai multă acțiune. E drept că am pornit în sens invers atât seria ”Domino” cât și descoperirea personajelor, dar doza de thriller ccompactată în acest volum este capabilă să deschidă apetitul pentru mai mult.

O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
Mulțumiri Bogdan Hrib și Editurii Tritonic pentru cartea trimisă.
Comandați pe site-ul Tritonic volumele Domino / Misterele Râșnovului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii