Review ”Misterele Zarondiei” - Gelu F. Achiș


In a galaxy far, far away... Linia de deschidere din Star Wars se potrivește chiar bine cu lumea imaginată de Gelu Achiș și își fac apariția în poveste trimiteri amuzante care sugerează plăcerea autorului pentru seria SF. Până să ne avântăm în micile detalii, e nevoie să ne așezăm comod, să îmbrățișăm copilul din noi și să ne înarmăm cu o doză zdravănă de imaginație, pentru că în 474 de pagini suntem purtați într-o aventură colorată cu multe personaje, peisaje și întâmplări care cer atenție și în care odată pierdut nu te poți desprinde prea ușor. Prima parte a seriei ”Pierduți printre stele”, Misterele Zarondiei, este o carte fantastică, un SF pentru tinerii cititori, cu acțiune din plin și, bineînțeles, mister.

Gelu Achiș a creat un univers bogat, cu o multitudine de elemente interesante și fascinante, cu care în unele instanțe e greu să ții pasul și te întrebi de unde a cules atâta inspirație. Nu sunt la primul rodeo cu poveștile fantasy, SF, și totuși sunt captivată de fiecare dată, liniile ce se îndepărtează de realitate spre absurd fiind mereu și mereu mai intrigante. Descopăr cu bucurie că și autorii români pot fi în frunte cu toate genurile literare și prin comparație cu volumele străine găsesc puține diferențe. Dacă în ce privește construcția unei povești aș putea spune că stilul autorilor străini a devenit previzibil, rezumându-mă la cartea de față - Misterele Zarondiei - scriitura a fost neașteptată, aruncând cititorul direct în necunoscut, încărcându-l cu întrebări (care desigur își găsesc răspuns dar când?) și lăsându-l să își croiască drum prin desișul ficțional fără idee unde îl va purta. Recunosc că în prima parte a lecturii am fost ușor bulversată și așteptam ceva lămuriri mai repede, dar nu pot ascunde faptul că eram curioasă la câte peripeții vor fi supuse personajele.

Picați din lac în puț (o aluzie pe care doar citind cartea o veți înțelege), tinerele personaje de doar 12 ani - Raul, Dan și Vanesa - se trezesc buimaci în ceea ce e clar o altă lume. Știe vreunul dintre ei unde sunt sau au vreo amintire recentă care să îi lămurească? Nici cititorul care îi urmărește din culcușul lui confortabil nu are răspunsuri. Nu fiți prea comozi, da, voi toți! Pericolul pândește și nici nu ați făcut doi pași în explorare că animale înfricoșătoare vă și vin de hac! Fugiți, dacă puteți, astfel veți fi răniți precum Raul și Vanesa sau, mai rău, răpiți de creaturi înaripate precum Dan. Acum ce facem?
Tinerii noștri au întâlnit partea sălbatică a tărâmului încă misterios, cu fioroșii lui durboni și rapini, dar salvarea lor sunt locuitorii - zagriții, „oamenii” lumii Masiv Al'Khaul. Raul și Vanesa sunt în siguranța Zarondiei, în ținutul Tasorin, în casa zagritului Tae Vosch, dar unde este Dan? 
Surprinderea că sunt într-un univers străin se transformă în îngrijorare pentru prietenul lor ca apoi să fie curioși de necunoscut și neînduplecați în găsirea lui Dan și a drumului înapoi acasă. Venirea lor în Zarondia nu este de fapt o întâmplare, ci a fost prezisă de oracol și rolul copiilor este important în viitorul zagriților. Cât timp Raul și Vanesa încearcă să se integreze, se supun încercărilor meseriilor locale pentru a avea acces la o plantă ce le poate trezi amintirile, soarta lui Dan este incertă. Nerăbdător să descoasă din misterele ce se tot adună în jurul lor, Raul se strecoară din Tasorin cu ajutorul unor zagriți dintr-o altă regiune care au planificată o drumeție în locul unde ar putea da de urma prietenului său - în Groapa Morților. Călătoria nu e lipsită de primejdii și Raul se vede separat de partenerii de drum, întâlnind în schimbul indiciilor despre Dan un grup de Exilați și, în mod surprinzător, câinele bunicilor lui, Bolt. 
Cu apariția și dezvăluirea identității Exilaților, Raul, Vanesa și grupul de luptători și apărători zagriți  - Zaldur, Ameriana, Rash'Abidu, Vib, deveniți prieteni - sunt puși în fața unui alt mister, ce se leagă de un popor ce a pierit cu mulți ani în urmă - shabirii. Cu o nouă aventură la orizont, copiii și zagriții iau urma Exilaților și descoperă lucruri captivante și totodată un secret ancestral. Și cum creaturile locului nu sunt prietenoase, Vanesa este mușcată de un șarpe, al cărui venin o lasă inconștientă, într-un somn veșnic. Mai respirăm și noi vreodată liniștiți? 
Pentru că despre Dan au ajuns doar șoapte, aflăm chiar de la el că este bine, sănătos și în compania lui Cusevo, Peiramov, Yarukis și Kaa - Exilații. În drumul lui pentru a-și regăsi prietenii a descoperit și mâncat planta care îi va aminti cum au ajuns în Zarondia, i-a ajutat pe partenerii lui să fure documente de care aveau nevoie, ca în final să fie capturați iar Dan adus alături de Raul. Dar drumul înapoi acasă e mai greu de găsit, misiunea copiilor în viața zagriților abia începând să se desfășoare. Mașinării zburătoare, tehnologii inteligente, lumi și informații ascunse, amenințări de război și un personaj neașteptat - un alt băiat asemeni celor trei puști, George, excentric și din cale afară de glumeț. Mai parcurgem câteva peripeții și ne întrebăm vor scăpa copiii teferi, vor găsi o cale de a se întoarce pe Pământ, le-au fost de folos zagriților?...și alte atâtea încurcături.
Din poziția mea de cititor am cules acțiuni cât pentru o trilogie întreagă, dintr-o singură carte. Și unde pui că mai urmează și alte aventuri ale curajoșilor, simpaticilor, glumeților copii! Cu altă viziune, un alt autor s-ar fi concentrat pe câteva din elementele de intrigă și ar fi tras de ele cu mai multe amănunte, mai mult suspans, dar nu și Gelu Achiș, care a ales altă abordare și a pulsat cu multe scene de interes, creând suspans pe de-a-ntregul poveștii, la fiecare cotitură. A pozat prin intermediul dialogului dintre personaje punctele centrale, descriind astfel acțiunea, modalitate care a dat un curs rapid lecturii, neîngreunat de pasaje care taie din avânt, totul având un ritm continuu de neliniște, nerăbdare. 
Deși negura din jurul ajungerii copiilor pe lumea extraterestră se ridică destul de târziu, dilema are un răspuns surprinzător, însă rămâne nesemnificativ. În aspectul general al poveștii s-a simțit nevoia concentrării pe cadrele principale - unde se află, cum au ajuns acolo și cum vor scăpa. Ideea teleportării, a unei găuri-de-vierme, este interesantă dar se pierde printre celelalte scene încât nici nu mai dai atenție cum s-a descoperit acel univers străin, ci te lași dus de val odată cu protagoniștii. E drept că prin ochii unor copii de 12 ani atmosfera este încărcată și spiritul de explorator este puternic, așa că implicarea lor în acțiuni le stârnește prea mult curiozitatea și îi abate de la traseu, dar unde este teama că nu-și vor găsi drumul spre casă? 
Nu am atins poate nici jumătate din câte elemente a adunat autorul în carte și ele se complică tot mai mult, conturând un ireal nebunesc. Personajele se lipesc cu ușurință de cititor, personal, în final, nici nu mai făcând diferență între specii, relațiile dintre ele devenind naturale rapid. Autorul împletește un factor de umor care este mai pregnant spre finalul cărții, punct pe care l-am apreciat și l-am parcurs cu zâmbetul pe buze și pe care l-aș fi dorit inclus mai devreme, într-un fel sau altul. (Nu mă pot abține să nu dau citatul cel mai explicit: „-Eu, când sunt în căutarea unei idei, zise George, repet întruna în gând: în cădiță fac băiță și fac caca pe oliță, și tot așa și de fiecare dată îmi vine soluția, parcă căzută din cer. Încercați și voi, urmă el și rosti răspicat: în cădiță fac băiță și fac caca pe oliță...”)
Misterele Zarondiei este un volum complex, cu un număr ușor excesiv de elemente fantastice în care te găsești încurcat, o carte compusă diferit, accentuând imaginarul, aventura, descrierile purtând atenția pentru detalii - fauna, flora, oamenii ducând cu gândul la imaginea din Avatar, și totuși pentru toate aceste puncte este de apreciat. Gelu Achiș pare a fi o sursă nesecătuită de inspirație și stilul său de a contura o lume atât de bogată are un farmec aparte care fură, menține și deviază atenția.

Mulțumesc autorului pentru cartea ce o puteți găsi la Editura Datagroup
O lectură de ⭐⭐⭐⭐(4/5)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii