Review ”Dulcea mea răzbunare” - Jane Fallon


Cum să refuzi o carte a cărei copertă arată așa Dulce? Și unde mai pui că ar fi Diabolic de intrigantă! Editura Trei pune pe raft un roman al lui Jane Fallon, pe cât de colorat pe atât de savuros.

 Descriere

„Vreau să-l fac pe soțul meu să se îndrăgostească din nou de mine. Să vă explic. Acesta nu este un exercițiu inspirat de gloriosul matriarhat din anii ‘50. N-am citit niciun articol din revistele pentru babe, gen «Douăzeci de metode prin care să-ți păstrezi bărbatul». Nimic n-ar putea fi mai departe de adevăr. Vreau să se îndrăgostească din nou de mine pentru ca, atunci când o să-l pun să dispară dracului din viața mea, să-l usture. Sau măcar să priceapă ce i se întâmplă. Să nu-și spună, pur și simplu: «A, ce bine!» Vreau să-l doară!“

Paula i-a fost devotată complet lui Robert de când erau colegi la școala de actorie. A renunțat la visurile ei pentru ca el să reușească în carieră. Acum Robert este în culmea succesului, iar Paula tocmai a descoperit că el are o aventură.
E momentul să interpreteze rolul vieții ei.
Răzbunarea e dulce.
Nu-i așa?


Dulcea mea răzbunare mi-a deschis drumul spre cărțile lui Jane Fallon. Fără a-i cunoaște stilul de scriere, cartea m-a prins în plasă și mi-a lăsat drept cadou un sentiment plăcut. Nu este genul de poveste dramatică sau tulburătoare; poate inspira clasicele clișee din filmele americane, însă este compusă într-un mod excelent, ține cititorul captivat și curios, cu o acțiune cel puțin hilară care captează atenția și face ca paginile să fie parcurse cu plăcere.
Paula a crezut întotdeauna că relația ei cu Robert este una fericită și împlinită. De-a lungul anilor de căsnicie ea s-a bucurat pentru succesul lui, l-a susținut și încurajat în cariera de actor, a îndurat vizitele surorii lui, Alice, a jucat rolul soției înțelegătoare în detrimentul visului unui rol pe ecran și au privit cu mândrie cum fiica lor, Georgie, crește. Pe principiul „bărbatul susține familia”, succesul lui Robert, venit cu rolul într-un serial/telenovelă, le rezervă un trai decent. În lipsă de preocupare, Paula lucrează la o cofetărie, nu cel mai ideal loc pentru ea, ținând cont de kilogramele acumulate în timp și ispita dulciurilor care doar îi înrăutățesc situația. 
În unele cazuri este nevoie de un impuls pentru a schimba ceva la modul de viață și imaginea de sine. Pentru Paula a venit ca un mesaj pe telefonul soțului, de la femeia care îi este parteneră în serial. Concluzia este clară și Paula este sigură că cei doi au o relație. În loc să îl confrunte, pune la cale un plan minuțios din care soțul ei să își reamintească de soția perfectă de lângă el, că o iubește cu adevărat, și să îi despartă pe amanți arătând adevărata alegere a lui, ca apoi să îl părăsească și să iasă cu fruntea sus.
Ambițioasă, Paula apelează la specialiști pentru a scăpa de kilograme. Ingenioasă, se împrietenește cu amanta soțului pentru a implanta idei și evenimente care să o facă să se simtă vinovată. Partener de viață ideal, îl surprinde pe Robert și petrece timp alături de el. Justițiară, îl informează pe soțul încornorat de relația extraconjugală și găsește în el un aliat al planului ei, făcându-le celor doi amorezați rolurile în serial puțin mai complicate. O răzbunare cu care se amuză și sunt siguri că va da roade, însă celor doi complici - Paula și Josh - le este rezervată o răsturnare de evenimente de proporții.
Povestea capătă un alt punct de vedere pe lângă cel al Paulei, amanta promovându-și calitățile actoricești într-un plan paralel. Minciuni și jocuri murdare o vor face pe Paula să se învinovățească și să își aprecieze noua prietenă, chiar dacă inițial o blama pentru destrămarea căsniciei ei. Planul născocit pentru confruntarea finală cu soțul ei nu decurge în conformitate, însă sfârșitul îi aduce satisfacție și împlinire. 
Dulcea mea razbunare
 Dulcea mea răzbunare este mai mult decât un joc pentru a-ți da soțul în vileag. Personajul principal dă dovadă de o puternică stăpânire de sine, o resemnare care nu o doboară, ci din contră, o aduce la realitate. Femeia care s-a delăsat atâta vreme, s-a închis în ea și refuza să socializeze, prinde curaj să iasă din cochilie, să aibă grijă de silueta ei, să fie încrezătoare în propriile puteri, să își continue viața. Povestea este incitantă, amuzantă; ca cititor ești pus într-o stare de ghicire constantă a următorilor pași și ești ținut în suspans cu fiecare capitol. Lectura este fluidă, având o doză de prospețime care nu te lasă să te plictisești. Personajele sunt interesante și bine compuse pentru a contribui frumos în poveste, acțiunea se complică în moduri neașteptate care surprind, iar ideea cărții arată o latură neplăcută a unei căsnicii care e tratată cu o răzbunare plină de peripeții și care se termină neprevăzut.

O recomandare simpatică, perfectă pentru o zi de toamnă, în cazul meu, și o lectură de  
⭐⭐⭐⭐ (4/5).
 

Trimiteți un comentariu

8 Comentarii

  1. Multumesc pentru recomandare! Eram curioasa cu privire la carte, pare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Sper să îți placă dacă o vei pune pe lista de lecturi :)

      Ștergere
  2. Tare mult mi-a placut cartea asta! Minunata recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă prezentare de carte. Ma tentează si pe mine. Am făcut o promisiune de abstinenta la cumpărat carti pentru anul acesta. 😃

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea sigur o să te aștepte pe raft până îi va surâde șansa.

      Ștergere
  4. Am vrut sa citesc cartea in vacanta, dar timpul nu mi-a permis si am amanat. Acum ma gandesc serios daca este cazul sa aman lectura sau sa ies din rutina. Rabdarea personajului principal si modul cum nascoceste razbunarea ma intriga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem de unde alege lecturi plăcute, nu le putem citi pe toate. Poate Dulcea mea răzbunare va alunga rutina, de ce nu?

      Ștergere