Ce am mai citit luna aceasta (II) - Allison Winn Scotch, Sarah Vaughan

Nu toate pot fi bune și frumoase; prin urmare pun ochii și pe cărți care lasă în urmă o stare de ”meh”. Am ezitat oarecum în ideea de a le prezenta, cu gândul că dacă impresia mea despre ele nu este una favorabilă, nu vor atrage doritori. Însă părerile nu se discută și invit totuși să dăm o șansă fiecărei povești. Ceea ce pentru unii este dezamăgire, pentru alții poate fi o surpriză plăcută.



1.

https://www.goodreads.com/book/show/30964544-between-me-and-you
Goodreads link

”Between me and you”, pe scurt, este povestea unui cuplu, Ben și Tatum, aspiranți la o carieră în cinematografie, ea ca actriță, el ca scenarist. Relația lor începe frumos, sunt fericiți, își întemeiază o familie, își urmează visele. Însă pentru Ben ce la început se anunța un viitor strălucitor, decade, iar în lumina reflectoarelor îi ia locul Tatum. Cu un program încărcat și celebritatea, relația dintre soți se răcește, se strecoară invidia și ambiții care par mai importante decât familia. 
Povestea este relatată în paralel de Ben și Tatum, evenimentele care îi aduc împreună și cele care îi despart fiind expuse în dublă cronologie - Ben privește relația din prezent spre trecut, iar Tatum din trecut spre prezent. Este o metodă de a descrie povestea foarte derutantă, în primă fază neînțelegând despre ce este vorba, dând peste scene la care nu știi cum ai ajuns, iar când evenimentele se intercalează descoperi două variante diferite, fiecare personaj văzând evenimentele cu alți ochi. 
Personajele încearcă să atragă cititorul cu scene dramatice, momente care să trezească empatie, însă dezamăgesc prin repetitivitatea acțiunilor și sentimentele complicate. 
Cartea este o portretizare a vieții de cuplu, dificultățile prin care trec cei implicați, alegeri periculoase care pot duce la destrămarea unei familii, dar acceptarea greșelilor de ambele părți pentru iubire.
În esență cartea are o intrigă interesantă, ceea ce o face însă să îți pierzi răbdarea este firul narativ. De precizat totuși scenele ce includ tragedia din 11 Septembrie 2001, pe care autoarea le-a împletit în poveste frumos și care aduc o notă de interest. 
Personal nu mă declar fan al cărții, dar descrie o căsnicie cu elementele tipice unui film hollywoodian - carieră, soț nefidel, dramă, final nesurprinzător. 
O lectură de ⭐⭐☆ (2,5/5)





Cea de-a doua carte care se plasează în rândul celor mai puțin plăcute este ”Anatomy of a scandal” de Sarah Vaughan. După copertă și titlu chiar am sperat la un scandal și multă intrigă, dar să trecem mai întâi prin descriere.
James Whitehouse este ministru de interne bine cunoscut, soț, tată iubitor, care cucerește prin carisma sa. Soția sa, Sophie, este pusă într-o postură jenantă când soțul ei este acuzat de viol și descoperă o latură a lui pe care nu o cunoștea. Kate este avocatul justiției, angajată pentru a expune adevărul și de a-l trimite pe James după gratii, dar o împinge și o dorință pentru dreptate. 
Ambii din familii cu influență, James și Sophie au fost privilegiați, urmând Universitatea Oxford, unde ca studenți și-au legat relații și au petrecut nebunește. Având putere în societate, James nu se teme de nimic, fiind sigur că va câștiga procesul, în care crede că este acuzat pe nedrept. Sophie este soția naivă, care refuză să creadă infidelitățile soțului, o familistă. Kate nu se vede o victimă, este puternică și luptă pentru drepturile persoanelor abuzate sexual.
Pe parcursul cărții cele trei personaje principale fac rocadă în relatarea acțiunii. Pe lângă evenimentele actuale, cititorul este purtat și în trecut, unde descoperim legătura dintre personaje și scenele care duc la scandalul din prezent. Autoarea transmite ideea cărții satisfăcător; dar poate tema m-a făcut să îmi displacă și modul în care construiește momentele. Pe alocuri a fost frustrantă - nedreptatea care este atât de întâlnită -
și previzibilă, înjositoare în unele instanțe. Sigur au fost mai multe motive pentru care am notat-o slab, însă nu cred că își mai au rostul. 
Concluzionând, cartea mi-a displăcut, personajele sunt insipide, acțiunii îi lipsește suspansul, intriga este slabă, iar tema violului nu este plăcută.
O lectură de ⭐⭐(2/5)




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii