Luna iunie a trecut fulgerător și mi-a lăsat în bibliotecă nu foarte multe cărți. Am întâlnit povești frumoase, palpitante, dar și lecturi care m-au făcut să îmi pierd interesul.
Trec azi în revistă câteva cărți cărora nu am avut ocazia să le expun o părere. Menționez faptul că le-am citit în format eBook, în limba engleză, iar poate pentru unii nu vor fi de interes nicicum, însă le voi lăsa aici pentru cine este interesat.
1.
Dacă nu ați descoperit-o pe Suzanne Young și seria The Program, m-aș bucura să vă fac cunoștință. O serie de șase cărți care sunt pachetul complet și perfect al unei lecturi plină de suspans, acțiune, dragoste.
Am descoperit seria The Program în 2016 și de atunci am urmărit fiecare nou volum. Povestea m-a captivat de la primele pagini și nu am fost dezamăgită niciun moment în timpul lecturii. Suzanne Young a conturat o lume și un scenariu de excepție, m-a purtat prin toate stările, m-a făcut să empatizez cu personajele la un nivel la care nu mă așteptam și m-a ținut cu sufletul la gură.
Pachetul de cărți este împărțit în trei povești, cu trei cupluri diferite, dar care au ca liant personaje, experiențe și lumea brăzdată de o epidemie de sinucideri în rândul tinerilor. Cele două volume per poveste sunt îndeajuns să te fascineze. Tragicul poveștii nu e ușor de traversat, tema seriei este una cu un impact destul de puternic, însă personal m-a intrigat.
Luându-le pe rând, primele două volume dezvăluie povestea lui Sloane și a lui James, tineri care încearcă din răsputeri să rămână împreună, în ciuda temerii de a fi depistați că suferă de depresie și că pot fi încadrați în The Program, un centru de reabilitare care le șterge orice urmă de emoție și amintiri care i-ar fi adus în pragul sinuciderii. Deși în cele din urmă cei doi trec prin Program și ies de acolo doi oameni diferiți, fără amintiri unul despre celălalt, reușesc să își găsească drumul împreună, luptând pentru a afla adevărul și în cine pot avea încredere, fugind de sistem.
The Program și The Treatment plasează acțiunea, un început promițător, plin de suspans, împletit cu o poveste de dragoste simpatică. Sloane și James sunt personaje cu impact, puternice, cărora vrei să le afli viitorul, iar drumul lor în carte face ca povestea să fie mereu interesantă.
Următoarele două volume ne poartă în trecut, într-o lume încă neafectată de epidemie, dar care prezintă o metodă de a trece peste necazul morții unei persoane dragi, unui copil, care poate avea consecințe. Quinlan este o adolescentă, care de mică a fost pusă în rolul de a ajuta familiile îndurerate să își continue viața după moartea cuiva. Ea îi întruchipează pe cei pierduți, studiindu-le viața, obiceiurile și intrând în pielea acestora atât de bine încât uneori nu își mai cunoaște propria identitate. Quinlan și Deacon formează perechea volumelor, însă nu totul este roz. Quin vrea să îl găsească pe inițiator programului, cel care a introdus-o în această meserie, doctorul Arthur Pritchard, și o face de una singura, însă descoperirea că ea ar putea fi un remediu pentru ce urmează a deveni o epidemie, nu îi surâde.
În The Remedy și The Epidemic unele scene sunt destul de grafice, tema sinuciderii, cum spuneam, având un impact puternic. Însă firul poveștii și cum aflăm începuturile, personajele și subiectul sunt de-a dreptul captivante.
Tatum și Weston aduc povestea ultimelor două cărți, un cuplu dezbinat de Program. Tatum nu a trecut prin experiența The Program, însă Weston da, revenind fără nicio amintire despre relația lor. În încercarea ei disperată de a-l face să își amintească de ei, cei doi apelează la o nouă terapie - The Adjustment - care plasează amintirile lui Tatum în golurile lăsate în urmă de Program, lui Weston. Însă terapia nu funcționează, aruncându-l pe Weston din nou în Program, iar pe Tatum forțând-o să renunțe la ei. Finalul îi aduce din nou împreună, pe un drum plin de complicații; lui Tatum i se dezvăluie un adevăr trist, dar continuă să lupte pentru dreptate. Personaje vechi se reunesc pentru această ultimă parte, aducând și bucurie și tristețe.
Goodreads link |
Dar totul e bine când se termină cu bine; seria de cărți a lui Suzanne Young a pus un punct frumos lunii. Îmi vin greu uneori cuvintele pentru a descrie starea și de a transpune impresiile pe care mi le lasă în urmă o carte bună. Iar Suzanne Young e un autor care îmi rămâne în minte nu doar cu o carte, ci șase; un pachet de idei bine concepute și legate, un subiect puternic, personaje cu care trăiești povestea și un stil narativ excelent. Odată începută, seria e greu de lăsat din mână; având și ultimul volum, poate fi citită consecutiv, fără stările de nerăbdare până la publicarea continuării. A fost o aventură excitantă și vă invit să o încercați și voi.
O lectură de ⭐⭐⭐⭐☆ (4,5/5)
2.
„You'll miss me when I'm gone” de Rachel Lynn Solomon se prezintă frumos cu o copertă interesantă și o descriere incitantă (aici). Descoperim o poveste tristă, sfâșietoare, despre viață și despre moarte, relatată prin viziunile diferite a surorilor gemene Adina și Tovah. Legătura strânsă pe care o dezvoltă gemenii între ei de obicei, este pierdută între cele două personaje, lucru care duce la discordie. Dar ar fi fost puțin cu așa premisă; povestea se schimbă când aflăm despre boala genetică Huntington, care în timp încetinește funcțiile corpului și ale minții, pe care una dintre cele două surori o moștenește de la mama lor. Dacă nu știm foarte multe despre muzică și violă, învățăm de la Adina, care stăpânește instrumentul cu măiestrie. Nu își vede alt viitor pe lângă cel de a cânta, iar posibilitatea de a testa pozitiv bolii o sperie. Tovah excelează la școală pe toate planurile, muncă depusă pentru un viitor în medicină. Are planificat tot drumul în viață și refuză puterea bolii Huntington să îi dicteze pașii. În paralel o descoperim și pe mama gemenelor, care se confruntă cu simptomele bolii, dar care le inspiră fiicelor ei putere, darul familiei și iubire. Cu o familie cu credință evreiască, întâlnim pe parcursul cărții termeni și tradiții specifice, care pentru cei nefamiliarizați cu acestea, sunt puțin derutante. Însă credința joacă un rol important pentru Tovah, ceea ce nu putem spune și despre Adina; încă un motiv de răcire a relației dintre ele. Cele două nu sunt surorile tipice; între ele și-a făcut loc o rivalitate, animozitate, o competiție care le dezbină. Este o poveste greu de descris, sigur nu una pur adolescentină, cu drame puerile și clișee. Ca idee principală având lupta cu realitatea care le așteaptă pe personaje după aflarea rezultatelor testului ADN și cum să își continue viața, cartea este o lecție. În final este o poveste despre speranță, cum să trăiești momentul, să accepți că mâine poate fi acea zi proastă. Nu am pornit citirea cu așteptări prea mari, dar m-a surprins prin nota tristă pe care o are, cu povestea dureroasă dar totuși de viață, cu relațiile dintre personaje și cele care apar să se lege și chiar prin tratarea religiei evreiești. O carte de suflet, o poveste înduioșătoare, o lecție, din care am furat puțină putere și eu. O lectură de ⭐⭐⭐⭐ (4/5) |
0 Comentarii