Recomandare de carte. „Ani bisecți” - Gabriela Grigoraș

 


Care să fie reacția potrivită atunci când te regăsești în rândurile unei povești: să zâmbești la amintirile care încep să te răscolească sau să lăcrimezi la clipele trecute, pierdute sau ratate? Pe o astfel de linie fină m-a tras cartea de debut a Gabrielei Grigoraș, „Ani bisecți”, apărută la început de lună iulie la editura Velvet Story. Dacă povestea jucată de protagoniștii romanului a reușit să îmi trezească stări și gânduri care m-au atins, romantica din mine nu a putut să nu suspină încântată de povestea de dragoste. Dar, în fond, ficțiunea este înșelătoare, iar realitatea o capcană, iar sensibilitatea scrierii le-a combinat cât să mă facă să îmi doresc acel „totul e bine când se termină cu bine”.

Gabriela Grigoraș trasează pe granița incertă a timpului emoțiile unei iubiri „la prima vedere”, amplificată de atracție și chimie, îndrăzneală și dorință, care prin prisma inexperienței și a tinereții se consumă cu patos și se pierde în amintiri de păstrat o viață. „Ani bisecți” este povestea care poartă dorul unei relații ca niciuna alta și în care șansa înflorește când te aștepți mai puțin. Stilul autoarei de a purta cititorului pe traseul imprevizibil al vieții și de a ispiti răbdarea cu un final fericit este unul aparte, în care descrierile și trăirile sunt redate verosimil, făcându-te să revii cu picioarele pe pământ. 

Nelăsând vorbele la voia întâmplării, „Ani bisecți” este o poveste stufoasă, dar care se derulează rapid din plăcerea de a descoperi, de a simți, de a te împlini odată cu personajele. Acțiunea derulată pe planurile prezent-trecut aduce intriga în Galați și apoi în București, surprinzând distanța de patru ani între prima întâlnire și revederea protagoniștilor. Cum timpul este imposibil să nu lase urme, scânteile iubirii pot aprinde atât fericirea cât și insecuritatea.

Ada și Vlad au făcut pași timizi spre întâlnirea aranjată de prietena lor comună. Vacanța lor de Paște monotonă, petrecută ori studiind ori cu părinții, prinde totuși culoare când câteva ore se transformă în zile pline de „prime dăți” - prime flirturi, prime nopți de plăcere. Niciunul nu a făcut, însă, promisiuni celuilalt - Vlad va pleca să își continue studiile în străinătate, iar ce s-a consumat între ei a fost doar o experiență frumoasă. Patru ani mai târziu, viața avea să le rezerve o surpriză, iar printre miile de oameni de la un concert din București, Ada și Vlad se reîntâlnesc.

Precum un prieten bun, de care trecerea timpului nu te poate rupe, cei doi își reiau pașii și se redescoperă. Vlad, acum un bărbat privit admirativ de femei și Ada, marcată de o fostă relație. Legătura lor se înnoadă cu fiecare clipă, dar câtă încredere sunt dispuși să-și acorde unul celuilalt? Poate fi chimia dintre ei suficientă pentru a se simți împliniți? Și cum poți scăpa de trecut atunci când te împiedici de el? Ada și Vlad par cuplul perfect, dar aparențele înșală.

Gabriela Grigoraș a reușit să descrie în povestea ei tânăra impulsivă, apoi femeia care se complace într-o relație care crede că este ceea ce merită și care în ochii celorlalți este potrivită, ajungând să devină femeia călită, care se teme de a trece prin aceleași răni, dar care riscă. Pe cealaltă parte, bărbații din rolurile principale sunt un grup pestriț care provoacă ori indignare, ori încântare. 

„Ani bisecți” este o carte despre șansă, în care iubirea are o delicatețe aparte și conflictele reflectă o latură a realității care vibrează. Pentru mine, regăsirea perechii, când amintirile îți încarcă sufletul de energie, mi-a adus zâmbete și lacrimi, resimțind intensitatea emoțiilor personajelor. Dramele poveștii sunt construite de Gabriela Grigoraș în maniera potrivită de a da sare și piper acțiunii. Vara aceasta, dacă și tu cauți o lectură sensibilă, romantică, neașteptată și credibilă, îți recomand „Ani bisecți”.


Cartea disponibilă pe site-ul Velvet Story

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii