Cătălin Ioniță construiește o poveste bine închegată, redând șirul evenimentelor cu atâtea detalii cât ai nevoie să știi la momentul respectiv al acțiunii, menținând misterul și suspansul și cu treceri în perspectiva personajelor secundare. Jack Wyler își joacă rolul condus de o scriitură logică, antrenantă, cu răsturnări de situație surprinzătoare, care îl încarcă pe cititor cu o energie aparte, ridicând emoții prin prisma imprevizibilului și apreciere prin unghiul inteligent și tăios al rezolvării cazului. Cu un mod foarte vizual de a expune scenele, m-am bucurat de un scenariu plauzibil, dus la bun sfârșit cu tertipuri istețe, dar am fost și impresionată de latura sensibilă care a impulsionat întreaga poveste și care a folosit ca premiză a unei intrigi contra-cronometru.
„Prețul sângelui” este un titlu care își arată potrivirea perfectă abia la final, dar așteptarea merită. Pus în fața unei sorți potrivnice – fiicei sale i se mai dau două săptămâni de viață, cauza fiind o tumoare la inimă – Jack Wyler acceptă să revină pe teren și să investigheze un caz de crimă, dar doar dacă îi sunt în schimb acceptate condițiile privind remunerația. Doar cu banii de pe urma acestui caz își poate salva fiica, iar în ciuda problemelor cu alcoolul, a depresiei în care s-a scufundat de când a aflat că soția l-a înșelat, numai iubirea pentru fiica lui, care simte că îl sfâșie, îi mai dă putere. Un singur chirurg poate opera cu succes, iar acesta este suspect de crima pe care el o investighează. Complicat? Probabil.
Un caz aparent cusut cu ață albă, presupușii vinovați puși deja în spatele gratiilor, se dovedește a fi o încercare dură. Unii membri ai familiei celui ucis vor ca problema să se rezolve cât mai rapid, alții vor să se facă dreptate, mulți ascund secrete care îi pot incrimina, dar Jack, perseverent și just, pune capăt minciunilor. Miza este clară, dar detectivului îi sunt rezervate puncte de cotitură, durere și deznădejde, atât în viață cât și în carieră, care furnică și stârnesc o lacrimă pentru cei mai sensibili.
Când îți pică internetul și nu ai acces la Netflix, cartea lui Cătălin Ioniță este alternativa perfectă de a experimenta aceeași energie ca la un serial de gen. Bucuria este că eu nu am buton de pauză funcțional în cazul unei cărți bune, care lasă după fiecare punct o stare de încordare și anticipație pe care nu le pot contra și mă văd citind fără oprire. „Prețul sângelui” este un roman de forță, cu elemente psihologice, romance care se întrepătrund în peisajul polițist cu brio, și balansează emoția, empatia, devotamentul cu suspansul și achitarea într-un mod fascinant. Dacă nu ai mai citit de mult o carte de gen, aceasta este o bună recomandare; sau dacă nu știi care să îți fie următoarea lectură, tot cartea asta e o bună recomandare.
0 Comentarii