”Pe gaura cheii/Prin telescop” (seria Ciclul Vital Nouă), de Simona Tănăsescu - un Univers și o Iubire

 


Orice carte care are, întâi de toate, o poveste de iubire ca nucleu, sentimentul ce supune la un conflict interior și naște intrigi pe multe alte planuri, este o carte care pe mine nu mă va dezamăgi. Ajungând deja să îi cunosc stilul și maniera în care abordează Simona Tănăsescu emoțiile și viziunea asupra lumii trădată de aceste trăiri, poveștile pe care le creează îmi fac imaginația și latura romantică avide după mai mult.

 

Seria Ciclul Vital Nouă se deschide cititorilor cu un fantastic periplu în timp și spațiu, ceea ce reprezintă debutul editorial al autoarei fiind o neașteptată bucurie. Primele două volume - Pe gaura cheii și Prin telescop -, sunt o îngemănare sensibilă, palpitantă și fascinantă ale unui scenariu plin de romantism, senzorial, pe de o parte, cu unul de anticipație, antrenant, pe de altă parte. Povestea are un ritm alert, dar imaginile fac stop cadru pe o serie de personaje care incită, acțiunile la care sunt supuse fiind nelipsite de dramatism. Construită pe premiza unui viitor acaparat de inteligențe extraterestre și un destin guvernat de experimentul viețuirii, seria are o liniaritate care suscită interesul. Și cu atât mai bine cu cât un volum trei urmează să apară și să încheie aventura.

 

Simona Tănăsescu reușește chiar și prin cuvinte puține să dea culoare și contrast unui Univers particular. Cititorul este ghidat printre necunoscutele poveștii de un sentiment presant de angoasă, dorință și speranță, provocat totodată să descoasă planul conflictual dintre omenire și ființele superioare. Ideea că, în timp, umanitatea se pierde, iubirea, empatia, grija ne fac vulnerabili, iar pentru a ne folosi resursele, capacitățile mintale la maximum trebuie să renunțăm la acestea, compune nu doar baza unei povești încordate, ci trezește la realitate și câteva impresii plauzibile.

 

Personajul feminin principal, Lily Rose Germay este tiparul femeii care crede în dragoste și se lasă purtată de vraja acesteia. Chit că ea aduce suferință, neîncredere, este etapa din viață pe care o acceptă ca atare. Amintiri dulci și amare încă îi brăzdează sufletul, iar nici un viitor, din toți anii pe care îi trăiește în noua lume, nu îi poate fura adevărul. Este sigură că bărbatul pe care îl iubește tresare undeva în adâncul lui la imaginea ei și nu se va da bătută până când nu va scoate la iveală tot dorul din ei. Înfruntând prezența hipofizienilor pe Pământ, răzvrătindu-se scopului lor, Experiment 11.08 Soare va redeveni femeia de altă dată și va lupta să își îndeplinească destinul.

 

Atipia scrierii, a poveștii în sine, captivează, aducând la orizont o pleiadă de trăiri. „Pe gaura cheii” și „Prin telescop” sunt o experiență surprinzătoare, revelatoare, pe care, așa cum e lesne de văzut că a simțit-o autoarea, cititorul o trăiește din plin la rândul său, cu pasiune. Când accentul cade pe emoții, este greu de relatat acțiunea unei cărți, ea dorindu-se a fi plasată direct în simțurile cititorului. 

 

Seria Ciclul Vital Nouă are un vibe de film, elementele SF aducând un plus de satisfacție. Pe cât de repede te pierzi în peisajul fantastic, cu lumea la limita unui prag existențial, frământat de dorința și sinceritatea iubirii dintre personaje, pe atât de greu este să te desprinzi de anticipația finalului. Simona Tănăsescu va trebui să livreze cel de-al treilea volum - „La microscop” - cât mai curând, altfel „rebelii” nu vor fi calmați.


Pe gaura cheii și Prin telescop se pot comanda de pe site-ul Editurii Velvet Story - click

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii