Review ”Protocol 9” - Monica Ramirez (seria Emma Moss)

Editura Tritonic

Fac un calcul și trag linie: nu am văzut filme de acțiune - thriller - cât am citit cărți de așa natură. Și când te întâlnești cu o nouă aventură semnată Monica Ramirez, ești pe deplin satisfăcut, încât nu îți mai trebuie pentru o perioadă infuzia cu adrenalină, căci poveștile autoarei pulsează puternic mult după ce le-ai parcurs. Ești supus la un antrenament dur - scenele se desprind din file și se imprimă pe retină, nervii sunt întinși la maxim, încordarea este nemiloasă, anticiparea este schingiuită; mai mult decât evident că nu scapi nevătămat din mâna Monicăi Ramirez.
Protocol 9 nu este doar o altă carte thriller - este acea carte thriller, cartea care se impune în literatura autohtonă de gen cu o acțiune bogată, demnă, trepidantă, urmând un scenariu bine construit, teribil de vizual. Pe lângă fiorii și furnicăturile pe care le transmite autoarea, ca de fiecare dată, prin atenția acordată detaliilor, prin paleta surprinzătoare de stări, prin unicitatea personajelor, de această dată dublează efectul cu o latură polițistă, un atribut ce vine să completeze gama de laude, pentru că se atașează perfect scrierii sale. Protocol 9 se prezintă cu o medie de nota 10 pe toate planurile - suspans, mister, scene de groază, personaje, viziune și interpretare. Monica Ramirez nu doar că nu te lasă să te plictisești nicio secundă, te încătușează în poveste și nu vrei să îi evadezi, te ține cu sufletul la gură până în ultima fracțiune de secundă și îi cazi de bună voie victimă.
Nu sunt fan filme horror, dar se întâmplă de fiecare dată ca personajele să și-o caute cu lumânarea exact unde nu ar trebui. Iar tu, ca spectator, ești la marginea răbdării, și a capanelei, strigându-le în minte - „Nu te duce acolo!”, „Nu face asta!” - dar bineînțeles că nu ascultă. Și inevitabil, criminalul le vine cumva de hac. Însă ce se arată previzibil în filme, în Protocol 9 este departe de a putea fi ghicit. Și chiar dacă pariezi pe o așa turnură, lupta dintre previzibil și imprevizibil este strânsă și chinuitoare.
Emma Moss - agent special „superstar” al FBI-ului - vine precum un test pentru cititori: să o clasăm direct pe locuri fruntașe în topurile preferințelor sau să o lăsăm cu un avertisment până la următoarea întâlnire? Personajul principal - și cel care dă numele seriei - este mai mult decât un profiler în cadrul FBI, angajat în prinderea unui criminal în serie; este o femeie antrenată să facă față unor situații încordate, trecută prin experiențe ce au marcat-o, puternică și agilă, cu o minte ascuțită, un prădător; dar în fond este o femeie care simte profund, empatizează, riscă pentru binele altora, o femeie ce poate cădea la rândul ei pradă. 

„Protocol 9 era termenul folosit de Birou pentru unele dintre cele mai complicate cazuri.”

Prinderea unui criminal ce înspăimântă o comunitate din statul Oregon este un caz ce o poate propulsa pe Emma Moss în cadrul departamentului. Ancheta condusă de autoritățile locale se dovedește a fi ineficientă, iar cu sosirea Emmei la fața locului și alăturarea ei agentului Slack Galloway, FBI-ul se arată mâna salvatoare, punând la socoteală și experiența și priceperea celor doi agenți. Cadavrele dezmembrate, aruncate în saci de gunoi în diferite părți ale micii comunități, sunt o imagine înfiorătoare. Un monstru, un om bolnav se plimbă printre ei, alegând victime aparent fără o legătură comună, din clase sociale diferite, însă toate împărtășesc aceeași soartă: sunt răpite, ucise cu cruzime, violate și abandonate. Însă și criminalii care se cred deștepți, fac în final o greșeală. Una dintre victime reușește să scape din ghearele agresorului înainte să își vadă sfârșitul.
Singurul martor care poate duce la soluționarea cazului se dovedește însă a nu fi de mare ajutor, dar pentru Emma Moss fiecare detaliu contează. Dar și când singura pistă pe care o avea, ajunge a fi în final măcelărită, un trup decapitat, sentimentul de vinovăție o macină pe Emma, dar o și impulsionează cu atât mai mult să îl prindă pe așa numitul Măcelar din Forest Grove.
Lucrurile ar fi putut fi simple dacă agenților FBI și detectivilor nu le-ar fi fost puse bețe în roate, dacă Emma nu ar fi căzut în brațele lui Rainer, dacă și alte vieți nu erau deraiate și criminalul nu era atât de îngâmfat. Dar unde ar mai fi fost distracția? 
Mintea criminalului este o lume plină de orori, plăceri morbide și nebunie sadică. Actele lui de cruzime trimit fiori de șira spinării, dialogul lui cu „iubita imaginară” (ce a mai rămas din ea și chipul ei) este o faptă maniacală, însă dincolo de toate atrocitățile închipuite, pragul inimaginabilului este forțat de scene sexuale șocante. Nu pun la îndoială că descompunerea, putrefacția, abuzurile ce se petrec din cauza criminalului, vor electriza, dar mai mult vor bântui, nervii celor mai slabi.
Ce îmi place la stilul Monicăi Ramirez este că își creează personajele ori real de umane, ori ireal de inumane. Fiecare personaj are ceva de împărtășit, o poveste proprie, un trecut dramatic, traumatizant, un drum menit să se interesecteze la un moment dat cu o cumpănă care le dovedește tăria sau reversul, care dovedește slăbiciunea. Autoarea se descurcă excelent la capitolul psihologie - cum conturează și descoase acțiunile protagoniștilor, dar cum se joacă în mintea cititorului primește de departea cea mai mare apreciere. În Protocol 9 nu știi niciun moment cine poate fi criminalul, acțiunea nu urmează nicio rețetă clasică de deconspirare, ești un spectator zgruncinat din toate părțile de evenimente intrigante și totodată antrenat cu totul în groază. 
Ca prim volum dintr-o serie ce împletește o multitudine de elemente incitante, inteligent creionate, într-un gen ce vine să încânte spiritele neobosite și puțin diabolice, Protocol 9 este brutal și formidabil, în lipsă de un compliment mai potrivit. Este o provocare și o incursiune periculoasă pe teritoriul unui criminal în serie care se bucură de atenția noastră, dar în final, îi „măcelărim” planurile? Te încumeți la o vânătoare?

O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Mulțumiri Monica Ramirez pentru doza de fiori și plăcere nebună. Cartea se găsește pentru comandă pe site-ul Editurii Tritonic

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii