Review ”Păcatele fiului” - Theo Anghel

Alina Dinu
Editura Quantum Publishers

Am și eu păcate... din acelea care îmi frământă gândurile și îmi săgetează simțurile. Păcătuiesc când las o carte bună să zăbovească prea mult pe raft, sau când trăiesc frenetic o poveste ficțională, și chiar atunci când amân acea poveste doar pentru că ea se leagă într-o serie și cliffhanger-urile mă înnebunesc. Dar cele mai dulci păcate sunt cele cu care te alegi după o scriere excelentă, întâlnirea unor personaje fascinante, descoperirea unei lumi fermecătoare - stări de bucurie, dragoste la prima vedere, pofta unui prizonierat nesfârșit.
„Păcatele fiului” te invită să îți satisfaci viciile. Theo Anghel oferă armele - un fantasy captivant, acțiune palpitantă și savuroasă, personaje complexe, umor, romance, mister -, iar cititorul acoperă muniția - implicare și atenție, zâmbete și suspine. Incitantă de la primele pagini, seria, căreia i se va adăuga în curând volumul 3, se leagă fără cusur în gen, combinând un real și fantastic vibrante, urmărind o intrigă bogată, pusă în evidență de o scriere curată. Autoarea m-a surprins prin stilul degajat redat prin vocea personajelor și am îndrăgit din start povestea, protagoniștii. Oricât aș fi vrut să nu mă arunc în volumul 2 și să îmi las o stare de anticipare, având cărțile pe mână, curiozitatea a învins. Modul de compunere este de așa natură încât îmi este imposibil să spun povestea Liei și a lui Luca fără perechea transcendentă Lheya și Beleth; astfel că, dacă în prima parte avem prezentul din care se întrezăresc frânturi ale trecutului, partea a doua, dezvăluind acel trecut în întregime, este centrul clocotitor, esența poveștii personajelor. Theo Anghel a împletit perfect planuri temporale pentru a plasa suspansul și misterul, ca apoi să puncteze printr-o relație de iubire fabuloasă care te ține cu sufletul la gură.
Cartea întâi răscolește jarul, pentru că, pe de o parte, odată intrat în acțiune ești cuprins de febra necunoscutului, iar pe cealaltă parte presimți că vei primi doar o fărâmă din întregul care promite senzații inedite. Lia este călăuza în poveste și o descoperim ca fiind jurnalistă în București. Tânără, ambițioasă, dar și inocentă, Lia ia în primire știrea ce șeful (bădăran) o vrea pe prima pagină și pornește spre locul de întâlnire și interviul cu persoana vizată. Închisoarea nu pare să îi fie potrivită bărbatului care i se prezintă Isus - în regulă, Luca -, dar în privirea lui se citește vina pentru crimele de care este acuzat. Dar cum poate ajunge ea la adevăr când el se ține de glume, iar atracția este irezistibilă...și ochii lui o fac să se piardă. Frustrată de inaptitudinea cu care conduce interviul, Luca amplică starea prin afirmațiile lui fără sens și un cadou neobișnuit - un inel cu o piatră albastră. Din acest moment viața Liei pare să iasă din sfera ordinară, întâmplându-se lucruri stranii atât în jurul ei, cât și persoanei ei. Când Luca îi dezvăluie adevărata lui natură și puterile supranaturale pe care le folosește intempestiv și în mod periculos, Lia prevede că demonul ce s-a instalat în viața ei îi vorbește de dincolo de ființă. Visele îi sunt prădate de viziuni ce îi susțin vorbele lui Luca, inelul este legătura dintre două suflete și barieră protectoare, dar iubirea celor doi, predestinată și atemporală, le este pedepsită. 
Începutul, dar și o latură a sfârșitului, se deschide în mintea Liei prin ochii ancestrali ai Lheyei. În Elazard oamenii pier sub dominația demonilor, apoi reînviați formează armata condusă de Amaymon și cei doi fii - Beleth și Gaap. Lheya este capturată și oferită mireasă lui Gaap, dar teama de soarta ce o așteaptă dacă acceptă dușmanul, se transformă în atracție pentru cel ce o aduce în acest prag - Beleth. Lia e nevoită să își amintească iubirea ce i-a pecetluit destinul, iar cu influența neomenească a lui Luca, se face tranziția în cartea a doua. Urmărim povestea cu trepidare, pentru că drumul pe care îl urmează Lheya nu este lipsit de primejdii. Încercând să scape de Gaap, se găsește în brațele lui Beleth, dar siguranța dorită se ține departe. Numele lor sunt legate de o profeție, una pe care fratele și tatăl lui Beleth nu o vor adeverită. „Păcatele fiului” făcute pentru jumătatea inimii lui vor fi pedepsite, dar iubirea își va găsi drumul înapoi acasă. Și focul arde...
Alina Dinu
Păcatele fiului

Dacă am aflat când a început povestea, cum s-a complicat ea, unde a ajuns, care au fost și cum s-au plătit „păcatele”, multe mistere au rămas nedeslușite. Volumul 3 se întrevede cu același amalgam de stări și fascinație, iar nerăbdarea de a pune mâna pe el e deja la cote ridicate. Lia/Lheya, Luca/Beleth, sau sub orice nume ar veni ei, sunt personaje care cheamă simpatia și devotamentul cititorului, povestea trăită de ei fiind una care te transportă cu ușurință într-o altă lume, în timp ce scriitura este demnă de laude. 
Mă bucur că am cunoscut universul și talentul lui Theo Anghel, genul fantasy este strop din plăcerile mele, iar „Păcatele fiului” se joacă perfect pe acest teren încât cu greu te desprinzi de filele frumos decorate cu emoție.

O lectură de ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii